Bookmark and Share

Manastir Rača

Pored rečice Rače, a u neposrednoj blizini Bajine Bašte nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Ovaj manastir je najverovatnije zadužbina kralja Dragutina Nemanjića ( monaško ime Teokstit ). Dragutin je na presto došao 1276.god. da bi zbog zdravstvenih prolema bio prinuđen da presto ustupi 1282.god svome mlađem bratu Milutinu. Nakon toga je na upravu dobio severni deo tadašnje srpske države, a kao zet tadašnjeg ugarskog kralja za miraz je dobio 1284.god. i mačvansko-bosansku banovinu, a Beograd je po prvi put bio pod upravom jednog srpskog vladara. Rača je dobila naziv po imenici rak, koja je predslovenska i koju danas imaju svi slovenski jezici.

 

Tokom Drugog svetskog rata u mastiru Rača je u periodu april 1941. – 8.jul 1943.god. čuvana najdragocenija knjiga srpske književnosti – Miroslavljevo jevanđelje, koje predstavlja najstariju sačuvanu knjigu pisanu na srpskom književnom jeziku. Nemci su 1941.god. opljačkali manastir, a 16.oktobra 1943.god. bugarska kaznena ekspedicija je ponovno opljačkala manastir i spaljeni su konaci.

 

Opširnije o ovom manastiru možete pročitati ovde...

 

 

POGLEDAJTE JOŠ...Rača - Ladjevac - Šetna staza "Rača"

Šetna staza Rače spada u lagane pešačke staze.

Počinje od Manastira Rača i vodi do izvora Lađevac na ulasku u Rezervat prirode "Klisura Rače".

Dužina staze je 2100 metara.

 

 

P R O M O

 

 

 

 

 

Tara planina - vikendice - brvnare - sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Agencija za reklamnu delatnost "Tara-planina" 2007-2020

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji je zaštićen, te se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.