Odmor na Predovom Krstu

Tara planina - Predov krst
 
 

Kaluđerske Bare
Mitrovac
Zaovine
Šljivovica

Predov krst

Sokolina
Osluša
 
Pančićeva omorika

  Bookmark and Share

PREDOV KRST NEKRETNINE

PREDOV KRST SMEŠTAJ

- Seoska kuća RAKIĆ

- Brvnara SOVIN KUTAK

- Planinarski apartman Rastište

-Lugarnica

 

 

Kako do Predovog krsta

Od Bajine Bašte do Predovog krsta  razdaljina je 33 km

Od Predovog ksta do vidikovca Bilješka stena ima 8 kilometara.

 

 

VIDEO

PREDOV KRST

pogledaj na stranici Tara video

Predov krst - Položaj      Slike Predovog krsta Predov krst

Predov krst je lokalitet, na 1075 m n.v ., na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta.

Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim delom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode.

Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575, Mrka kosa 1545 i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visine.

 

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo puteva, u poslednjem carstvu medveda u ovoj zemlji. Tuda niko ne prolazi, osim ljubitelja prirode koji su s predumišljanjem krenuli u dotičnu oazu, šumara i graničara (granična linija Srbije prolazi na par kilometara odatle). Sa Predovog Krsta postoji makadamski put dug oko 20 km grebenom Tare do Zaovinskog jezera i Mitrovca, koji svakako treba proći kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Na severozapadu masiva Tare predstavlja najočuvanije predele u Srbiji pa i u Evropi. U ovom području nalaze se i 3 rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koja predstavljaju pribežišta i jedna od poslednjih staništa tercijernih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Florom dominiraju mešovite sastojine jele, smrče, bora, bukve, Pančićeve omorike, breze, jasike i jarebike , u rezervatima Crvene stene, Bilo i Ljuti breg sa 24 žbunaste i 33 vrste zeljastih biljaka. Sa vidikovca na Vitmirovcu pruža se pogled na najveće sastojine Pančićeve omorike.

Izleti na Predovom krstu

Bilješka stena - Preporučujemo izlet do vidikovca Bilješka stena koji je udaljen od Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.

Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva). - pogledajte slike......ovde

 

Čekova kuća se nalazi na 8 km od Predovog Krsta prema Jagoštici. Izuzetno lep proplanak koga vredi posetiti.- pogledajte slike....ovde

 

Odmor na Predovom krstu

Pored objekata koji su u funkciji Nacionalnog parka, tu su još Planinarski dom Planinarskog kluba Tara koji se nalazi u selu Rastište.

Dobro je razvijena mreža šumskih puteva koji su pogodni za planinski biciklizam.

 

SMEŠTAJ U RASTIŠTU I NA PREDOVOM KRSTU

 

Ceo kraj je pokriven mobilnom mrežom 064.

Predov krst predstavlja ključnu lokaciju za stvaranje novog imidža celokupne Tare. To je područje sa najvećim stepenom zaštite.

Predov krst - proleće - leto - jesen

Još slika .......ovde

 

 Slike sa Predovog Krsta - foto Ivan Maček

Tara - Predov krst Tara - Predov krst Tara - Predov krst Tara - Predov krst
Ostale slike pogledajte....ovde

još slika............ovde

 

P R O M O

 

 

 

Tara planina - sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Agencija za reklamnu delatnost "Tara-planina" 2007-2020

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji je zaštićen, te se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.