Kaluđerske bare
Mitrovac
Zaovine
Šljivovica
Predov krst
Sokolina
Osluša
Mokra Gora
ATRAKTIVNA Mesta
NEKRETNINE-OGLASI

 

 

 

 

 

 

 Bookmark and Share

Razdaljine

Bajina Bašta-Kaluđerske bare 16 km

Bajina Bašta-Šljivovica 21-22 km

Bajina Bašta-Sokolina 25km

Bajina Bašta-Zaovine(brana) 42km

Bajina Bašta-Mitrovac 25km

Bajina Bašta-Predov krst 33km

Kaluđerske bare-Mitrovac 24km

Kaluđerske bare-Sokolina 8km

Predov krst-Bilješka stena 8km

Mitrovac-Kozja stena 10km

Mitrovac-Zaovine(brana) 14km

Mitrovac - Krnja jela 3km

Mitrovac-Perućac 13km

Zaovine(brana)-Računići 6km

Kaluđerske bare-Hajdučka cesma 3km

Šljivovica-Hajdučka cesma 2km

Sokolina-Hajdučka česma 4km

Kaluđerske bare-Mokra gora 16km

Kaluđerske bare-Solotuša (crkva) 8km

Kaluđerske bare-Manastirski konaci (prema Belom boru) 2.5km

Kaluđerske bare-Manastir Rača 21km

 

 

 

POGLEDAJTE - ATRAKTIVNE LOKACIJE NA TARI I OKOLINI

Prelepi vidikovci, planinska jezera, netaknuta priroda Nacionalnog Parka Tara... samo su neki od razloga zašto da vaš odmor porvedete na planini Tari. Pogledajte neka najlepša mesta koja smo izabrali a nikako ne treba da ih zaobiđete na odmoru.

- Vidikovac Banjska stena- Sa uređenih vidikovaca pruža se predivan pogled na kanjon Drine i jezero Perućac.

- Vidikovac Crnjeskovo - 900 m od manastirskih konaka na Kaluđerskim Barama - pogledajte

- Jezera u Zaovinama - Jezero u Zaovinama se nalazi na 10 km od Mitrovca. Jako je lepo za pecanje i kupanje a na samoj brani se nalazi i mesto gde je Pančić prvi put ugledao Omoriku.

- Tepih livada - Rezervat prirode Crveni potok  -Tepih livada se nalazi na kilometar od Mitrovca i put do nje i uslovi kojih se treba pridržavati su lepo istaknuti tablama od strane NP "Tara"

- Manastir Rača iz 13 veka, zadužbina kralja Dragutina - udaljenost - 21 kilometar - pogledajte

- Rečica Vrelo - Perućac - dužina reke je 365 metara i jedna je od najkraćih u Evropi. Zovu je još i reka Godina

- Kućica na Drini - čuvena kućica na steni u Bajinoj Bašti - pogledajte

- Kremna - Mokra Gora - Šarganska osmica - Drvengrad - pogledajte

- Pančićeva Omorika - pročitajte tekst o ovom prelepom četinaru

- Vidikovac Osluša  - prelep pogled na Drinu, Bajinu Baštu...

- Perućac - Jezero, rečica Vrelo, stećci su samo neki od razloga da posetite ovo lepo mesto a posebno u letnjim mesecema

 

ATRAKCIJE I AVANTURE sa TARA.rs

POGLEDAJTE JOŠ NA TARA.RS

 

POGLEDAJTE JOŠ ATRAKTIVNIH MESTA KOJA VREDI POSETITI

 

 

 

Tara - položaj

Nacionalni park "Tara"

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Prosečna nadmorska visina planine Tare je 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina i ima složenu geološku prošlost i raznoliku petrografsku građu.

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine. Tara ima povoljan položaj prema komplementarnim turističkim vrednostima u neposrednoj okolini: Užicu, Mokroj Gori, Višegradu sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, koji privlače izletnička kretanja turista stacioniranih na Tari u cilju zadovoljenja obrazovno-kulturnih potreba i bogatijeg sadržaja i boravka. Tara ima odličnu predispoziciju za održivi turizam, koji predstavlja svaki turizam koji donosi minimalni uticaj na životnu sredinu i kulturnu baštinu, ali u isto vreme dovodi do ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Razuđeni reljef Tare je pogodan za turističku izgradnju, jer postoje dobri uslovi za lociranje turističkih objekata. Na mestima blagih padina, prevojima i erozionim proširenjima, postoje lokaliteti koji su veoma osunčani i zaklonjeni od vetrova.Tokom zimskog perioda povoljni su uslovi za sankanje, nordijsko, početničko skijanje. Mogućnosti alpskog skijanja su ograničene zbog visinske razlike od  svega 400 m i dužine staza koje ne prelaze ni 2 km.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

 

NACIONALNI PARK TARA

 

Tara je od 13.jula 1981.god. Nacinalni park proglašena od strane Narodne skupštine SR Srbije i obuhvata površinu od 24.991,82 hektara.

Briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je JP Nacionalni park Tara. Pretpostavlja se da su trijaski krečnjaci, na severnim stranama Tare u tercijeru bili obala Panonskog mora. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Tara je uglavnom izgradjena od krečnjaka, prosečne nadmorske visine 1000-1200m. Najviša kota je Kozji Rid 1591m a najniža kota 291m odnosno visina jezera Perućac. Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u N P čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

NP Tara je 80% područje šumskih ekosistema. Otkrivene su 34 šumske i 19 livadskih zajednica.75% su mešovite sastojine smrče, jele i bukve. Pored Pančićeve omorike značajne su i mečija leska,tisa, božikovina, jeremičak, dervenski različak, božur, paprat rebrača…

Od 53 vrste sisara koliko ih je zabeleženo na Tari, najatraktivniji su mrki medved, divokoze koje na Tari žive i na 290mnv. Od 135 vrsta ptica 43 su selice, a posebno se ističu i najugroženije  vrste poput orlova, sokolova i drugih čistača prirode.

U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su 3 otrovne. Jedna od njih je Zelena pupavka –najopasnija gljiva Evrope.

Ribolov na vodama kojima gazduje NP Tara predstavlja pravo uživanje. Ove vodotokove nastanjuje oko 40 vrsta riba (mladica, lipljan, som, šaran, mrena.jez…).

Područje NP Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole - stećci u Perućcu, ostatci srednjevekovnog utvrđenja Solotnik i manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 13-og  veka.

Na Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120km. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u Parku.

Projektom TAROCIKL definisano je 27 biciklističkih staza dužine oko 420km i otvorena vrata novoj vrsti turizma, bez štetnih posledica.

Lov u NP Tara je uvek organizovan i uskladjen sa planskim dokumentima.U šumama Tare ima oko 40 medveda, 300 divokoza, 320 srna i oko 40 divljih svinja. Dozvolu za lov, vodiče i transport divljači na druga područja,odobrava Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova JP Nacionalni park Tara. Više o Nacionalnom parku tara možeta naći na njihovoj internet adresi www.nptara.rs

 

SMEŠTAJ NA TARI

Kaluđerske Bare nude dobar izbor hotelaapartmana planinskih kuća za sve vrste turista. Mitrovac, poznat kao dečiji grad, nudi solidan izbor smeštaja u apartmanimavikendicama i brvnarama i idealno je mesto za porodične avanture u prirodi. Zaovine, sa svojim čistim jezerom, idealne su za ljubitelje vodenih sportova i ribolova, a smeštaj obuhvata apartmane, brvnare vikendice.

Račanska ŠljivovicaOslušaSokolinaPredov Krst i Rastište pružaju mirniji odmor u okrilju netaknute prirode, sa brojnim planinskim kućama i vikendicama. U Kremnima, prelepoj visoravni Tare, poznatoj po Tarabićima posetioci mogu pronaći udobne apartmane i brvnare.

Mokra Gora, poznata po Šarganskoj osmici i Drvengradu, privlači mnoge turiste svojim jedinstvenim smeštajnim kapacitetima, uključujući tradicionalne brvnare i vikendice. Bajina Bašta, smeštena na obali Drine, pruža širok izbor smeštaja, od hotela do apartmana i vikendica smeštenih u blizini reke Drine. Na jezeru Perućac možete iznajmiti splavove za odmor ali i apartmanekuće za odmor  i vikendice u naselju.

Bez obzira na to gde odlučite da odsednete na planini Tari, uživaćete u prelepim pejzažima, šumskim stazama i nezaboravnim pogledima. Posetite ovo čarobno mesto i otkrijte zašto je Tara jedna od najlepših planinskih destinacija u Srbiji.

 

 

 

 

 

IZDVAJAMO SMEŠTAJ NA TARI
 

 

Markirane planinarske staze na Tari - link

 

 

PLANINA TARA - VIDEO SNIMCI

   

 

 

 

RESTORANI NA TARI

 

Kako do Tare

Karte - Putni pravci i karta NP "Tara

Najkraća veza sa Beogradom je putem Tara-Bajina Bašta-Rogačica-Valjevo-Beograd u dužini od 180 km, a udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km. Najbliža železnička stanica planini Tari je u Braneškom polju koja se nalazi na pruzi Beograd – Bar i koja je udaljena 15 km, a aerodrom Ponikve 25 km ( on je vojni aerodrom i još nije počeo sa civilnom upotrebom iako je to u planu ).Pored ovih saobraćajnih veza veoma važna je saobraćajnica koja preko Kremana Taru povezuje sa Zlatiborom  ( 38 km ) i dalje vodi ka moru ili Užicu( 43 km ).

Karta - Kako do Tare

Karta Nacionalnog parka "Tara"

              Markirane planinarske staze na planini Tari - link

 

 

Za Vaš potpuniji i prijatniji odmor na planini Tari sa zadovoljstvom će Vam priteći u pomoć profesionalni turistički vodiči, uz mogućnost organizovanja grupnih i individualnih izleta do najatraktivnijih lokacija u našoj okolini.

 

Potrebni su Vam TURISTIČKI VODIČI ..............više informacija

 

 

P R O M O

 

 

 

 

Tara planina - sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Agencija za reklamnu delatnost "Tara-planina"  2007-2022

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji je zaštićen, te se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.